Er du vimmer, det her er noget af en kalorie bombe, men den er bestemt alle kalorierne værd. Chewy brownie med pecan nødder, sej karamel med havsalt og fluffy flødebolle skum på toppen. Åhhh det bliver vist ikke mere syndigt og lækkert.
Normalt er jeg glad for, når der er en god balance mellem det søde og det syrlige. MEN, det her er altså en undtagelse. Her er det meningen af det skal være sødt, salt og mega lækkert.
Ja, du kan helt sikkert ikke nappe 2 stykker af den her kage, hvis du kan, så er du den vildeste kagespiser jeg kender
Kagen var egentlig bare en test, fordi jeg skulle teste en karamel til en bryllupskage. Men det udviklede sig, for man kan jo ikke bare lave en karamel uden at proppe den på en kage vel?
Så ved et tilfælde kom den her lækre sag til – og det må da siges at være et heldigt tilfælde.
Kagen kan laves på flere måder, den kan nemlig sagtens laves uden flødebolle skummet på toppen – den er bestemt også lækker uden.
Kagen skal ikke opbevares på køl, da karamellen så bliver meget hård, og svær at skære i.
Kagen er bagt i en springform på 20 cm i diameter.
Følg med på Instagram eller facebook for meget mere kageinspiration.
Kom smøren i en gryde og smelt det ved lav varme. Når smøren næsten er smeltet, kommes sukkeret op i, og det lunes med i ca. 5 min., det må endelig ikke koge.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Beklæd en lille springform på 20 cm. med bagepapir i bunden.
I en skål blandes æg, kakao pulver, salt, bagepulver, kaffe pulver og vanilje godt sammen, så det bliver en ensartet masse.
Kom sukker/smør blandingen op i skålen med kakao. Rør det let sammen og kom her efter mel, groft hakket pecan nødder og chokolade stykker i. Vend dejen rundt til der ikke længere er mel klumper.
Kom dejen i din springform på 20 cm. i diameter. Sæt den i ovnen i ca. 20 min. eller ind til en kødnål kommer ud ren. (Husk der godt kan sidde lidt smeltet chokolade på.) Lad kagen køle af inden du kommer karamel på.
Karamel
Til denne del skal du bruge et termometer. Kom sukker i en gryde og lad det smelte til en gylden sirup over lav varme. Brug gerne en træske til at røre let i sukkeret så det ikke brænder på.
Når sukkeret er smeltet tages gryden af varmen. Fløden hældes i sukkeret i en tynd stråle mens der røres. Vanilje ekstrakt og smør kommes i og der røres rundt til smør er smeltet.
Kom salt i og stil karamellen tilbage på blusset. Lad det simre ved middel varme, under omrøring til det når en temperatur på 118ºC. Tag gryden af varmen og hæld karamellen over i en skål. Lad det stå på køkken bordet til du skal bruge det. (Det må ikke blive koldt, så får du det aldrig ud over kagen)
Samling
Befri din afkølet brownie fra springformen. Lad bunden stå på bagepapir/bund fra springformen. Gør ringen på springformen ren. Kom kagefolie/kageplast omkring kagen, og kom så ringen fra springformen på igen.
Hæld karamellen ud over din brownie i et jævnt lag. Drys evt. lidt havsalt på toppen af den lune karamel. Stil kagen på køl til karamellen har sat sig. (stil den evt. i fryseren hvis det skal gå hurtigt)
Flødebolleskum
I en kasserolle kommer du sukker (100 g.), glukosesirup og vand. Her skal du brug et termometer. Lad massen simre sig op på 117ºC
Men mens massen simre, pisker du dine æggehvider stive med lidt sukker (10 g). Til sidst kommer du din vaniljepasta i.
De skal piskes helt stive! ca. 3-5 min. Og det kan sagtens gøres med en el-mixer, du behøver ikke bruge en røremaskine.
Når sukke massen når 117ºC tager du den af varmen. Mens du pisker med el-mixer/røremaskinen i dine stift pisket hvider, hælder du sukker massen i, i en tynd stråle. Og nu skal der piskes! Du skal piske i ca. 15 min.
Pisk ind til hviderne igen er afkølet og til massen er meget sej!
Mens marengsen pisker, tager du din kage ud af køleskabet. Karamellen skulle gerne være hård/næsten hård nu. Er den ikke det, så smid den i fryseren i 10 min. Fjern kagefolien fra kanterne og stil kagen på et fint fad/tallerken.
Når din skum er pisket helt sej, smører du den ud over toppen i et tykt lag. Du kan sagtens komme massen i en sprøjtepose med en tyl og sprøjte det ud på kagen.
Chokolade drip
Kom chokolade knapper og fløde i en skål der kan tåle at komme i mikroovnen. Giv det ca. 30 sek. og rør så rundt i det. Giv det 5-10 sek. ad gangen ind til det er smeltet helt sammen. Hæld chokoladen i en klemmeflaske og dekorer kagen med det.
Kagen skal ikke opbevares på køl. Så bliver karamellen helt hård, og umulig at spise.
Vi hjælper hinanden