Ingen fødselsdag uden lagkage! Denne fødselsdagslagkage emmer af fødselsdag, sommer og hygge, når det er bedst. Den er fyldt med vanilje, jordbær, chokolade og marcipan, og så passer den perfekt til enhver festlig anledning eller bare en solrig sommerdag på terrassen.
Fødselsdagslagkage opskrift
Det her må være den ultimative fødselsdagslagkage opskrift. Den er super fin, og du har kage til 10 personer, hvis du følger opskriften. For at gøre den ekstra festlig kan du sætte flag i den, men den er også super fin, lige som den er.
Jeg laver råmarinerede jordbær og kommer i kagen, men du behøver ikke at råmarinere dem. Du kan i stedet bare bruge samme mængde jordbær, skære dem ud og fordele dem på flødeskummet, når den samles.
Den bedste lagkage opskrift
Det er ofte til fødselsdage, at vi laver lagkage, men i virkeligheden kan det jo også spises på andre tider. Denne lagkage opskrift er også super god til en helt almindelig eftermiddag, hvor det skal være lidt ekstra lækkert.
Det er en fødselsdagslagkage, som de fleste børn også kan lide. Der er nogle simple men gode smage, hvor alle kan være med. Du kan derfor sagtens lave den som en fødselsdagslagkage til børnefødselsdag. Pynt den evt. med lidt ekstra pynt eller flag.
Hvis du vil prøve en anderledes lagkage, kan du prøve min tiramisu lagkage.
5-10 mynteblade, afhængigt af størrelsen på bladene
3 spsk. rørsukker
Chokoladeganache
100 g mørk chokolade
1,5 dl fløde
Marcipanbånd
250 g marcipan
2 spsk. glukosesirup
15 g flormelis
Derudover
Jordbærsyltetøj til at smøre på bundene
2,5 dl piskefløde til pynt
Jordbær til pynt
Vejledning
Vaniljecreme
Bland 1 dl. af mælken, sukkeret, vaniljen, æggeblommerne og
maizena i en skål.
Kom resten af mælken og de 2 dl fløde i en gryde og varm det
op til lige under kogepunktet. Skru ned for varmen til medium.
Hæld æggeblandingen i den varme fløde, mens du pisker
konstant.
Pisk indtil massen tykner og bliver cremet.
Hæld cremen over i en ren skål og dæk den med film, helt ned
på cremen.
Stil på køl til den er helt kold. Det tager 2-4 timer. Cremen
kan med fordel laves dagen før.
Imens cremen køler, kan du bage bundene.
Vaniljebunde
Start med at dele æggene i hvider og blommer. Tænd ovnen på
180ºC varmluft.
I en skål piskes sukker, vaniljepasta og æggeblommerne til
en lys og luftig masse. Hav tålmodighed, det tager små 5 min. at få pisket det
rigtig luftigt.
I en lille skål blander du mel og bagepulver sammen.
I en ren skål med helt rene piskeris piskes hviderne helt
stive.
Vend melblandingen i æggeblommeblandingen og vend til sidst
de stiftpiskede hvider i.
Kom dejen i en springform (22 cm) med bagepapir i bunden.
Bages i ca. 25 min. eller til der ikke længere sidder dej
på, hvis du stikker en tandstik i midten af kagen.
Lad bunden køle helt af inden du samler kagen.
Råmarinerede jordbær
Skær toppene af jordbærrene og del dem i kvarte. Kom dem i
en skål.
Hak myntebladene fint og vend dem godt sammen med sukkeret
og de udskårne jordbær.
Stil dem på køkkenbordet i 30-60 min. Eller i køleskabet til
dagen efter.
Samling af kagen
Tag den helt kolde kagecreme ud af køleskabet og pisk den
godt igennem med en el-pisker.
Pisk 1 dl fløde til en meget stiv flødeskum, men ikke så den
skiller.
Vend den stiftpiskede fløde sammen med kagecremen og stil
den til side, imens du gør bundene klar.
Befri vaniljebundene fra formen og skær dem i tre lige store
bunde. Sæt kagefolie langs kanten af din springform og læg den ene bund ned i
formen.
Smør et lag syltetøj på bunden og glat det ud. Fordel
halvdelen af din vaniljecreme ovenpå, og fordel halvdelen af de råmarinerede
jordbær ovenpå.
Tag den næste bund og tryk den let ovenpå cremen, så den har
kontakt til cremen hele vejen rundt. Så gentager du processen med syltetøj, vaniljecreme
og jordbær, inden du slutter af med den sidste bund øverst.
Sæt lagkagen i køleskabet og lad den sætte sig i 4-6 timer,
men helst natten over. Så bliver den bare ekstra lækker.
Chokoladeganache
Hak chokoladen fint og varm fløden op til lige under
kogepunktet. Kom den finthakkede chokolade i en skål, og hæld den varme fløde
over.
Rør stille rundt indtil chokoladen er helt smeltet. Hvis du
har svært ved at få massen samlet helt, kan du stavblende blandingen, så den
bliver helt homogen og glat.
Befri din kage fra springformen og sæt den på et kagefad. Fjern
kagefolien.
Smør ganachen ud på toppen af kagen. Det er ikke så vigtigt,
at den kommer helt ud til kanten, da den alligevel skal pyntes med flødeskum.
Marcipanbånd
Marcipan og glukosesirup æltes sammen og flormelis tilsættes
lidt efter lidt. Mængden af flormelis afhænger nemlig af, hvilken type marcipan
du bruger samt, hvor varmt/fugtigt det er.
Jeg ælter det altid i hånden, det synes jeg er nemmest at
styre. Marcipanen må ikke klistre, så bliver det svært at rulle den ud pænt.
Inden du begynder at rulle din marcipan ud, er det vigtigt
at du måler din kage i omkreds og højde. Tril marcipanen ud til en pølse på ca.
20-30 cm. Husk at have flormelis på kagerulle og bord, så det ikke hænger fast.
Rul din marcipan ud til et langt bånd, der er lige tykt over det hele, og skær
det til med en stor kniv eller pizzaskærer. Husk at skære efter de mål du målte
tidligere. Jeg skærer den altid ca. 5 cm. for lang, og så klipper jeg den til,
når den er kommet på kagen. Højden laver jeg ca. 0,5-1 cm for høj, det synes
jeg er pænt.
Rul marcipanbåndet op på kagerullen (ikke stramt, så får du
det ikke af igen) og rul det rundt om kagen efterfølgende.
Pynt
Pisk fløden til flødeskum. Put den i en sprøjtepose med din
ønskede tyl (jeg har brugt en 2D blomstertyl) og sprøjt rosetter på toppen af
kagen.
Skær jordbær i kvarte og sæt på toppen af rosetterne. Du kan
også pynte med lidt mynteblade og andet, du end har lyst til.
Det Glade Køkken
De skal bages af én omgang og deles så i 3 stk.
yayatsyareezat@gmail.com
papa
Luise Sofie Larsen
Hejsa
Bager du dem en ad gangen, eller flækker dem bagefter?