Fødselsdagslagkage
Ingen fødselsdag uden lagkage! Denne lagkage emmer af fødselsdag, sommer og hygge, når det er bedst. Den er fyldt med vanilje, jordbær, chokolade og marcipan, og så passer den perfekt til enhver festlig anledning eller bare en solrig sommerdag på terrassen.
Mangler du vaniljepasta?
Følg med på Instagram eller facebook for meget mere kageinspiration.
Fødselsdagslagkage
Bedømt 4 stjerner af 9 brugere
Antal
10
Klassisk lagkage med et lækkert twist.

Ingredienser
1 spsk. vaniljepasta
100 g sukker
40 g maizena
5 æggeblommer
2 dl sødmælk
2 dl fløde (til cremen)
1 dl fløde (til piskning)
2 tsk. vaniljepasta
115 g rørsukker
5 æg
85 g hvedemel
1,5 tsk. bagepulver
300 g friske jordbær
5-10 mynteblade, afhængigt af størrelsen på bladene
3 spsk. rørsukker
100 g mørk chokolade
1,5 dl fløde
250 g marcipan
2 spsk. glukosesirup
15 g flormelis
Jordbærsyltetøj til at smøre på bundene
2,5 dl piskefløde til pynt
Jordbær til pynt
Vaniljecreme
Vaniljebunde
Råmarinerede jordbær
Chokoladeganache
Marcipanbånd
Derudover
Vejledning
Vaniljecreme
Bland 1 dl. af mælken, sukkeret, vaniljen, æggeblommerne og maizena i en skål.
Kom resten af mælken og de 2 dl fløde i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Skru ned for varmen til medium.
Hæld æggeblandingen i den varme fløde, mens du pisker konstant.
Pisk indtil massen tykner og bliver cremet.
Hæld cremen over i en ren skål og dæk den med film, helt ned på cremen.
Stil på køl til den er helt kold. Det tager 2-4 timer. Cremen kan med fordel laves dagen før.
Imens cremen køler, kan du bage bundene.
Vaniljebunde
Start med at dele æggene i hvider og blommer. Tænd ovnen på 180ºC varmluft.
I en skål piskes sukker, vaniljepasta og æggeblommerne til en lys og luftig masse. Hav tålmodighed, det tager små 5 min. at få pisket det rigtig luftigt.
I en lille skål blander du mel og bagepulver sammen.
I en ren skål med helt rene piskeris piskes hviderne helt stive.
Vend melblandingen i æggeblommeblandingen og vend til sidst de stiftpiskede hvider i.
Kom dejen i en springform (22 cm) med bagepapir i bunden.
Bages i ca. 25 min. eller til der ikke længere sidder dej på, hvis du stikker en tandstik i midten af kagen.
Lad bunden køle helt af inden du samler kagen.
Råmarinerede jordbær
Skær toppene af jordbærrene og del dem i kvarte. Kom dem i en skål.
Hak myntebladene fint og vend dem godt sammen med sukkeret og de udskårne jordbær.
Stil dem på køkkenbordet i 30-60 min. Eller i køleskabet til dagen efter.
Samling af kagen
Tag den helt kolde kagecreme ud af køleskabet og pisk den godt igennem med en el-pisker.
Pisk 1 dl fløde til en meget stiv flødeskum, men ikke så den skiller.
Vend den stiftpiskede fløde sammen med kagecremen og stil den til side, imens du gør bundene klar.
Befri vaniljebundene fra formen og skær dem i tre lige store bunde. Sæt kagefolie langs kanten af din springform og læg den ene bund ned i formen.
Smør et lag syltetøj på bunden og glat det ud. Fordel halvdelen af din vaniljecreme ovenpå, og fordel halvdelen af de råmarinerede jordbær ovenpå.
Tag den næste bund og tryk den let ovenpå cremen, så den har kontakt til cremen hele vejen rundt. Så gentager du processen med syltetøj, vaniljecreme og jordbær, inden du slutter af med den sidste bund øverst.
Sæt lagkagen i køleskabet og lad den sætte sig i 4-6 timer, men helst natten over. Så bliver den bare ekstra lækker.
Chokoladeganache
Hak chokoladen fint og varm fløden op til lige under kogepunktet. Kom den finthakkede chokolade i en skål, og hæld den varme fløde over.
Rør stille rundt indtil chokoladen er helt smeltet. Hvis du har svært ved at få massen samlet helt, kan du stavblende blandingen, så den bliver helt homogen og glat.
Befri din kage fra springformen og sæt den på et kagefad. Fjern kagefolien.
Smør ganachen ud på toppen af kagen. Det er ikke så vigtigt, at den kommer helt ud til kanten, da den alligevel skal pyntes med flødeskum.
Marcipanbånd
Marcipan og glukosesirup æltes sammen og flormelis tilsættes lidt efter lidt. Mængden af flormelis afhænger nemlig af, hvilken type marcipan du bruger samt, hvor varmt/fugtigt det er.
Jeg ælter det altid i hånden, det synes jeg er nemmest at styre. Marcipanen må ikke klistre, så bliver det svært at rulle den ud pænt.
Inden du begynder at rulle din marcipan ud, er det vigtigt at du måler din kage i omkreds og højde. Tril marcipanen ud til en pølse på ca. 20-30 cm. Husk at have flormelis på kagerulle og bord, så det ikke hænger fast. Rul din marcipan ud til et langt bånd, der er lige tykt over det hele, og skær det til med en stor kniv eller pizzaskærer. Husk at skære efter de mål du målte tidligere. Jeg skærer den altid ca. 5 cm. for lang, og så klipper jeg den til, når den er kommet på kagen. Højden laver jeg ca. 0,5-1 cm for høj, det synes jeg er pænt.
Rul marcipanbåndet op på kagerullen (ikke stramt, så får du det ikke af igen) og rul det rundt om kagen efterfølgende.
Pynt
Pisk fløden til flødeskum. Put den i en sprøjtepose med din ønskede tyl (jeg har brugt en 2D blomstertyl) og sprøjt rosetter på toppen af kagen.
Skær jordbær i kvarte og sæt på toppen af rosetterne. Du kan også pynte med lidt mynteblade og andet, du end har lyst til.
- Del med en ven:
- Del på Facebook
- Pin på Pinterest