Ingredienser
Ismasse
-
2,5 dl sødmælk
-
5 dl fløde
-
6 æggeblommer (120 g)
-
170 g sukker
-
2 tsk vaniljepasta
Guf
-
240 g sukker
-
80 g vand
-
145 g æggehvider
-
30 g sukker
Vejledning
Ismasse
Hæld sødmælk og fløde i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet.
Imens pisker du æggeblommerne lyse og luftige sammen med sukker og vanilje.
Når mælke-flødeblandingen er varm, hælder du den langsomt i æggemassen, imens du pisker. Til at starte med tilsætter du kun en smule af den varme masse ad gangen for at temperere æggene, så de ikke bliver for varme og bliver til røræg. Når den første halvdel af mælke-flødeblandingen er tilsat langsomt, kan du hælde den sidste haldel i og piske det godt sammen.
Ønsker du at tilføje en smag til din is, er det nu, du kan gøre det. Vil du eksempelvis lave chokoladeis, kan du tilsætte 240 g smeltet chokolade til ismassen nu. Vil du i stedet have chokoladestykker, nødder, knas eller karamelsovs i din is, så skal det først tilsættes senere.
Hæld ismassen over i en ren skål og dæk den til med film, helt ned på massen. Sæt den i køleskabet, indtil massen er helt kold, ca. 2 timer.
Når massen er helt kold, kører du den på ismaskinen indtil den er færdig. Hvis du vil tilsætte fyld til din is, kan røre det i, når isen har konsistens som softice.
Overfør ismassen til en fryseregnet beholder og sæt i fryseren i 3-4 timer, eller indtil du skal bruge den.
Guf
Kom sukker (de 240 g.)
og vand i en kasserolle og varm massen op. TIP: vej vandet af i et glas ved
siden af gryden, det er svært at fjerne vand igen hvis der kommer for meget i.
Brug et termometer. Lad massen simre op til 118ºC.
Mens siruppen koger,
piskes hviderne til en skum. Når de begynder at skumme, kommer du de 30 g
sukker i. Hviderne skal piskes helt stive i ca. 2-3 min. De må ikke piskes for
længe, så vil de skille, og det er svært at få din skum helt stiv. Og det kan
sagtens gøres med en el-mixer, røremaskine er ikke en forudsætning.
Tag sukkermassen af
varmen, når den er 118ºC. Imens el-mixer/røremaskinen pisker hurtigt, hældes
den varme sukkersirup i, i en tynd stråle.
Nu skal der piskes! Pisk
i ca. 10 min. til massen er godt luftig, let afkølet og siger en ”hul” lyd når
der piskes. Du kan teste om den er pisket nok ved at tage din dejskraber og
mase op mod skummet. Hiv tilbage, skummet skal bryde "hårdt" og ikke
lave lange marengs tråde. Der skal være modstand, som pludselig slipper.
Når den er lækker og
luftig, er guffen klar til brug.
Opskrifts note
Du kan tilsætte lige den smag og fyld, du ønsker, så det er bare om at slippe kreativiteten løs.
Vi hjælper hinanden