Fastelavnsboller med det hele – en klassiker der burde spises hele året!
Fastelavnsboller er fantastiske, de smager virkelig dejligt så det er næsten synd de ikke bliver spist resten af året også. Den her version er af den gammeldags slags. De er lavet af en gærdej, fyldt med creme, remonce og chokolade – altså alt det gode hvis du spørger mig.
Denne opskrift kan du både lave som koldthævet, så skal du blot følge opskriften som beskrevet neden for. Eller du kan lave dem uden koldthævning hvis du er utålmodig.
Vælger du ikke at koldthæve dem, skal du tilsætte 30 g gær i stedet for 20. Du ska lade dejen hæve tildækket i ca. 45 min, eller til dobbelt størrelse. Lad dejen hæve i 45-60 min. efter de er blevet fylt inden du bager dem.
Vælger du at bruge en creme fra pose, så vælg den økologiske fra Dr Oetker, den skal nemlig koges op og bliver god fast. Skift evt. en dl. af mælken ud med fløde, så er det ekstra godt.
Følg med på Instagram eller facebook for meget mere kageinspiration.
Bland 1 dl. af mælken, sukkeret, vaniljen, æggeblommerne og maizena i en skål.
Kom resten af mælken og de 2 dl fløde i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Skru ned for varmen til medium.
Hæld æggeblandingen i den varme fløde, mens du pisker konstant. Pisk indtil massen tykner og bliver cremet.
Hæld cremen over i en ren skål og dæk den med film, helt ned på cremen, på den måde undgår du for meget kondens, og at den trækker skind.
Stil på køl til den er helt kold. Det tager ca. 2-4 timer. Cremen kan med fordel laves dagen før.
Dejen
Opløs gæren i kærnemælken, kom æg, sukker, vanilje korn og kardemomme i. Rør let rundt. Ønsker du ikke at koldthæve din dej, så tilsæt 30 g gær i stedet for.
Kom melet i lidt ad gangen, mens dejen æltes i røremaskinen. Når halvdelen af melet er kommet i tilsætter du det bløde smør. Rør det ud i dejen og tilsæt så salt.
Bruger du en røremaskine skal dejen æltes på fuld styrke nu, husk at holde fast i maskinen så den ikke hopper ned 😉
Tilsæt nu melet lidt efter lidt. Dejen skal køre på maskinen til den begynder at kravle op ad dejkrogen, den klasker mod skålens kanter når maskinen kører, den skal være glat og blank og så skal du kunne lave et lille vindue i din dej ved at strække dejen ud mellem dine fingre. Er dejen æltet for lidt vil vinduet gå i stykker inden det kan dannes, dejen vil se nubret ud og den vil ikke være blank og glat.
Hvis du har æltet i 5-10 min. og dejen stadig er meget våd og ikke opfylder ovenstående kriterier, så tilsæt lidt mere af det mel du har holdt tilbage. Men tilsæt endelig ikke mere mel end hvad der står i opskriften.
Stil dejen koldt natten over (12 timer), husk at komme husholdningsfilm eller andet over skålen. Ønsker du ikke at koldt hæve din dej, så lad den hæve til dobbelt størrelse et lunt sted.
Dagen efter
Ælt alle ingredienserne til remoncen sammen til en ensartet masse.
Tænd ovnen på 190ºC varmluft. Rul dejen ud i en rektangel, ca. 0,5 cm tyk. og del den i 12 lige store kvadrater. Placer en lille spsk. kagecreme midt på dejen, sammen med en lille klump remonce og nogle små stykker chokolade.
De fire hjørner samles på midten og trykkes godt sammen. Klem resten af sammenføjningerne godt sammen, så ikke alt det lækre fyld flyder ud. Se evt. med på Instagram for video guide.
Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, med sammenføjningen nedad. Pensel bollerne med æg og bag dem i 12-14 min. i ovnen, eller til de er lækre gyldne. (laver du ikke den koldthævet version skal de hæve igen inden du bager dem). Pyntes evt. med glasur og krymmel.
Vi hjælper hinanden