Over the top brownie – med peanuts, saltkaramel og chokoladeganache
Den her brownie er ikke en du spiser en stor portion af, men hold nu k*ft hvor smager den bare mega lækkert og syndigt.
en Over the top brownie består af en fudgy brownie bund med saltede peanuts, skumfiduser og masser chokolade (selvfølgelig!) Brownien får selskab af en blød og luksuriøs saltet karamel. Og for at afslutte den på den helt perfekte måde, toppes hele herligheden med en omgang silkeblød mælkechokoladeganache – fordi, hvorfor ikke?
Du får 9 gode stykker ud af kagen, perfekt som dessert til når der kommer gæster, eller bare fordi. Par den evt. op med en omgang lækker vaniljeis og nogle friske jordbær.
Jeg bagte kagen i et lille kvadratisk ovnfast fad (20 x 20 cm) Jeg vil dog anbefale dig at bage kagen i en lille springform i stedet, (20-22 cm i dia) da du vil kunne brugen springformen til at samle kagen i.
Opbevar kagen på køl, men tag den ud af køleskabet ca. 45 min. før den skal spises, så den kan temperere
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.Beklæd en lille Springform med bagepapir i bunden. Klip en strimmel bagepapir der kan stå på højkant langs formens kanter.Bagepapiret på kanten skal du lade side ind til kagen er færdig.
Kom smøren i en gryde og smelt det ved lav varme.Når smøren næsten er smeltet, kommes sukkeret og halvdelen af chokoladen op i, og det lunes med i ca. 5 min., det må endelig ikke koge.Tag det af varmen og lad det stå.
I en skål blandes æg, kakao pulver, salt, bagepulver, kaffe pulver og vanilje godt sammen, så det bliver en ensartet masse.
Kom sukker/smør/chokolade blandingen op i skålen med kakao.Rør det let sammen og kom herefter mel, groft hakket peanuts og chokolade stykker i. Vend dejen rundt til der ikke længere er mel klumper.
Kom dejen i din form. Klip dine skumfiduser i halve og fordel dem oven på dejen.Mas dem ned i dejen, og brug en palet til at dække dem med dej.
Sæt den i ovnen i ca. 20 min. eller ind til du kan stikke en kødnål/strikkepind i kagen, og den er ren når den kommer ud. (Husk der godt kan sidde lidt smeltet chokolade på.)Lad kagen køle af mens du laver din karamel.Kagen må max være hånd lun når karamellen kommes på.
Karamel
Til denne del skal du bruge et termometer.Kom sukker i en gryde og lad det smelte til en gylden sirup over lav varme. Brug gerne en træske til at røre let i sukkeret så det ikke brænder på.
Når sukkeret er smeltet slukkes der for varmen. Fløden hældes i sukkeret i en tynd stråle mens der røres. Det vil klumpe sig sammen da fløden er kold, det skal nok smelte igen.Vanilje ekstrakt og smør kommes i og der røres rundt til smøret er smeltet.
Kom salt i og tænd for blusset igen. Lad det simre ved middel varme, under omrøring til det når en temperatur på 110ºCTag gryden af varmen hælder karamellen over din brownie.Tip. Er du vild med peanuts, så hak en håndfuld og fordel over karamellen.
Lad karamellen sætte sig, helst ved stuetemperatur 1 times tid. Er du utålmodig, så sæt den i køleskabet i 20 min. til den har dannet en "skorpe".
Chokolade ganache
I en skål der kan gå i mikroovnen kommer du fløde og fint hakket chokolade. Smelt det i mikroovnen i 30 sek. ad gangen.
Rør forsigtigt rundt i massen til den er ensartet og blank.Røre du for kraftigt/for meget vil der komme mange luftbobler i din ganache. Kom glukose sirup i og rør forsigtigt til det er ensartet.
Hæld det over din kage (som stadig er i springformen med bagepapiret om), glat det ud med en palet. Stil kagen i køleskabet 1-2 timer til ganachen har sat sig.
Befri kagen fra formen mens den er kold. Sæt den på et fint fad og NYD! Vil du skære stykker med en skrap kant, så varm en køkkenkniv med en gas brænder til den er godt varm. Det gør det 100 gange lettere at skære flotte stykker.
Kagen skal opbevares på køl. Men smager bedt når den har stået ca. 45 min. ved stuetemperatur.
Vi hjælper hinanden