Talkager har været populære i flere år nu, og det er også helt forståeligt, for de er virkelig fine. Mulighederne for at pynte dem er tæt på uendelige. Det gør det også til den perfekte fødselsdagskage, for den kan, meget nemt, tilpasses fødselaren. Pynt den med hans/hendes ynglings slik, bær, frugt og chokolade, jeg er sikker på, at den nok skal falde i god jord.
Her har jeg lavet en grøn version af den populære talkage, og jeg er rigtig glad for resultatet! Jeg er helt vild med de sommerlige, lette og friske nuancer kagen fik. Til trods for, at det er en lækker, saftig og svampet chokoladekage.
Jeg pyntede den med lime, kiwi, vindruer, frisk timian, citronmelisse, grønt slik og marengs.
Svinger man en tur forbi bland selv slik afdelingen, er det nemt at få lige præcis den farve pynt man ønsker. Og man behøver jo ikke ikke holde sig til én farve, en eksplosion af farver ville også være super flot på sådan en kage.
Jeg har bagt chokoladekagen i en stor bradepande. Efterfølgende har jeg så skåret kagen til et 2-tal. Skær det spejlvendt, så er det nemmere at have med at gøre, når kagen skal vendes over på et fad eller en kageplade.
Print evt. det tal/bogstav som du skal lave, hvis ikke du er helt skarp i frihånds-kage-skæring, det er jeg nemlig ikke
Jeg printede det på et A3 papir, det passede lige med min bradepande til ovnen.
Følg med på Instagram eller facebook for meget mere kageinspiration.
Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Kom mælk, kaffe og smør i en gryde, og varm det op ind til smørret er smeltet.
Når smørret er smeltet kommes den hakket chokolade i, når den er smeltet kommes sukkeret i og der røres ind til det er opløst. Hæld blandingen i en skål, og lad det køle til det bliver fingervarmt.
I en anden skål blandes mel, kakaopulver, bagepulver, natron og salt. Når chokolade massen er kølet af til den er fingervarm kommes mel og æg i og der røres rundt til massen er ensartet uden klumper.
Beklæd en stor bradepande (den der følger med ovnen) med bagepapir. Hvis ikke din bradepande er min. 5 cm. dyb, så klip et bredt bånd af bagepapir og stil det langs kanten af bradepanden, så dejen ikke flyder ud over kanterne. Kom dejen bradepanden og sæt den i ovnen i ca. 1 time. Tjek din kage undervejs, i nogen ovne skal den have 45 min. i andre skal den have 1,5 time. Stik en tandstik i kagen, sidder der dej på den, så skal den have lidt længere. Hvis tandstikken er ren, er kagen færdig.
Lad kagen køle helt af inden du begynder at skære i den. Du kan sagtens bage kagen dagen før den skal bruges, bare dæk bradepanden til med en opsprættet pose og en viskestykke. Husk lige at den skal være kold inden du dækker den til 😉
Udskæring
Når kagen er kold, skal den skæres ud til det tal/bogstav du skal bruge. Print dit tal ud, gerne på A3 hvis muligt. Klip det ud, og placer det, spejlvendt på kagen. Sæt det evt. fast med tandstikker eller kødnåle.
Skær langs kanten af papiret. Sørg for at kniven er helt lodret, eller kommer dine kanter til at være skæve. Giv dig god tid, det betaler sig i sidste ende, når kanterne står snor lige.
Fjern det kage du ikke skal bruge fra bradepanden. Husk at gem resterne i fryseren til træstammer. Læg dit fad/kageplade oven på tallet og vend bradepande og fad en omgang, fjern nu bradepande og bagepapir. Ret evt. tallet så det ligger lige på fadet.
Mascarpone creme
Kom mascarpone, fløde, flormelis og vanilje pasta i en skål, og pisk det hele sammen til en ensartet creme. Den skal kunne "stå" af sig selv. Vær forsigtig når du pisker den, lige pludselig går det stærkt. Hellere stoppe lidt før, og så piske det sidste i hånden.
Kom cremen i en sprøjtepose med den valgte tyl. Jeg brugte en stor rund tyl, men du kan sagtens bruge en stjernetyl eller noget helt tredje. Del evt. cremen op i 2 portioner, det kan godt være svært at arbejde med, hvis du kommer alt cremen i sprøjteposen på én gang.
Pyntning
Sprøjt cremen på kagen i det ønskede mønster. Pynt kagen med det pynt du syntes. Jeg anbefaler at bruge nogle bær eller noget frugt, det giver god smag til kagen, samtidig med at det er pænt at kigge på.
Opbevar kagen på køl, ind til 20 min. før den skal spises. Kager har generelt godt af at temperere en smule inden de spises, så træder smagene tydeligere frem.