Koldthævet Fastelavnsboller
Fastelavnsboller med det hele – en klassiker der burde spises hele året!
Fastelavnsboller er fantastiske, de smager virkelig dejligt så det er næsten synd de ikke bliver spist resten af året også.
Den her version er på den gammeldags slags. De er lavet af en gærdej, fyldt med creme, remonce og chokolade – altså alt det gode hvis du spørger mig.
Denne opskrift kan du både lave som koldthævet, så skal du blot følge opskriften som beskrevet neden for. Eller du kan lave dem uden koldthævning hvis du er utålmodig.
Vælger du ikke at koldthæve dem, skal du tilsætte 30 g gær i stedet for 20.
Du ska lade dejen hæve tildækket i ca. 45 min, eller til dobbelt størrelse.
Lad dejen hæve i 45-60 min. efter de er blevet fylt inden du bager dem.
I opskriften bruger jeg kagecreme fra pose, men jeg vil anbefale dig at lave den selv fra bunden, det er slet ikke så svært, og så smager det meget bedre.
Jeg vil anbefale jer at bruge opskriften fra Annemette Voss, den er rigtig lækker og nem at gå til.
Vælger du at bruge en creme fra pose, så vælg den økologiske fra Dr Oetker, den skal nemlig koges op og bliver god fast. Skift evt. en dl. af mælken ud med fløde, så er det ekstra godt.
Tak fordi du læser med
Du kan følge med på Instagram her og facebook her
Husk at du kan købe alt dit kageudstyr i webshoppen her
Koldthævet Fastelavnsboller med det hele
UDSTYR I SHOPPEN
- Dejskærer
- Vaniljepasta
- krymmel
Ingredienser
DEJEN
- 1.5 dl Kærnemælk
- 20 g Gær
- 1 Æg
- 2 spsk. Sukker
- 100 g Smør
- 370 g Hvedemel
- Salt
- 0.5 Vanilje stang
- 1 tsk. Kardemomme
REMONCE
- 40 g Marcipan
- 40 g Smør
- 40 g Sukker
CREME
- 1 pose Dr. Oetker Øko kagecreme, Den der skal koges op
ANDET
- Mørk chokolade
- Æg, Til pensling
Sådan gør du
- Opløs gæren i kærnemælken, kom æg, sukker, vanilje korn og kardemomme i. Rør let rundt. Ønsker du ikke at koldthæve din dej, så tilsæt 30 g gær i stedet for.
- Kom melet i lidt ad gangen, mens dejen æltes i røremaskinen. Når halvdelen af melet er kommet i tilsætter du det bløde smør. Rør det ud i dejen og tilsæt så salt.
- Bruger du en røremaskine skal dejen æltes på fuld styrke nu, husk at holde fast i maskinen så den ikke hopper ned 😉 Tilsæt nu melet lidt efter lidt. Dejen skal køre på maskinen til den begynder at kravle op ad dejkrogen, den klasker mod skålens kanter når maskinen kører, den skal være glat og blank og så skal du kunne lave et lille vindue i din dej ved at strække dejen ud mellem dine fingre. Er dejen æltet for lidt vil vinduet gå i stykker inden det kan dannes, dejen vil se nubret ud og den vil ikke være blank og glat. Hvis du har æltet i 5-10 min. og dejen stadig er meget våd og ikke opfylder ovenstående kriterier, så tilsæt lidt mere af det mel du har holdt tilbage. Men tilsæt endelig ikke mere mel end hvad der står i opskriften.
- Stil dejen koldt natten over (12 timer), husk at komme husholdningsfilm eller andet over skålen. Ønsker du ikke at koldt hæve din dej, så lad den hæve til dobbelt størrelse et lunt sted.
- Laver du din kagecreme fra bunden, kan du med fordel lave den nu og sætte den på køl sammen med din dej. Laver du pose versionen kan den også snildt laves nu, men du kan også vente.
DAGEN EFTER
- Ælt alle ingredienserne til remoncen sammen til en ensartet masse.
- Tænd ovnen på 190ºC varmluft. Rul dejen ud i en rektangel, ca. 0,5 cm tyk. og del den i 12 lige store firkanter. Placer en lille spsk. kagecreme midt på dejen, sammen med en lille klump remonce og nogle små stykker chokolade.
- De fire hjørner samles og trykkes godt sammen. Klem resten af sammenføjningerne godt sammen, så ikke alt det lækre fyld flyder ud.
- Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, med sammenføjningen nedad. Pensles og bages i 10-14 min. i ovnen, eller til de er lækre gyldne. (laver du ikke den koldthævet version skal de hæve igen her). Pyntes evt. med glasur og krymmel.
Hvordan har du lavet den flotte glasur?
Kan man virkelig ikke samle bollerne og så lade dem koldthæve? Jeg har fundet en opskrift på kanelstang, som samles og hæves, så hvorfor ikke fastelavnsboller?